ERP project
- Wat is een ERP project?
- Waaruit bestaat uw ERP project en hoe pakt u het aan?
- Vind alles over ERP software, leveranciers en projecten via de ERP kennisbank
Wat is een ERP project?
Een project is een eenmalig of incidenteel proces met een beoogd einddoel. Kenmerkend is dat er meerdere personen of partijen bij betrokken zijn en dat er samenwerking tussen deze al deze betrokkenen nodig is. Daarnaast is er beperkte tijd beschikbaar, zijn de middelen gelimiteerd en is er bijna altijd sprake van een budget. Als u nieuwe ERP software nodig heeft voor uw organisatie, dan is het hele traject vanaf de eerste plannen tot en met de ingebruikname van de nieuwe software dus een project:
- Uw einddoel is een goed werkend ERP systeem.
- Er is een samenwerking vereist tussen u, uw medewerkers, leveranciers, adviseurs en projectmanagers.
- Het ERP systeem moet op een vooraf bepaald moment gereed zijn.
- Er geldt een budget waarbinnen het project gerealiseerd moet worden.
Er zijn vier stadia in uw ERP project te onderscheiden:
- Voorbereiding – Waarbij u doelen, eisen, wensen, uitgangspunten en verbeterpunten benoemd.
- Selectie – Waarbij de keuze maakt uit oplossingen en leveranciers.
- Implementatie – Waarbij u het systeem in alle facetten gebruiksklaar maakt.
- Evaluatie en optimalisatie – Waarbij praktijkervaringen worden gebruikt voor verbeteringen.
De succesfactor van een ERP project
ERP projecten worden in grote mate beïnvloed door de uitgangspunten. Zijn die verkeerd, dan is de kans klein dat het project leidt tot het beoogde resultaat. Door een technische benadering van het project kan de focus te veel komen te liggen op het sec vervangen van de oude software door de nieuwe. Door het ERP project te beschouwen als organisatorisch vraagstuk, ligt het accent niet op de vernieuwing op zich, maar op de verbeteringen die erdoor gerealiseerd kunnen worden. Lees verder.
Business design team noodzakelijk voor ERP project
Er is tijdens de ERP implementatie veel werk aan de winkel, met name om ervoor te zorgen dat de nieuwe bedrijfssoftware ook echt een verbetering gaat betekenen voor uw bedrijfsprocessen. Nog te vaak wordt een nieuw systeem geïmplementeerd, maar blijven de werkprocessen hetzelfde. En zoals Einstein al zei: ‘als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg’. Om dit te voorkomen wijst u een apart team aan, dat waakt over de inhoud en uitvoering van een ERP project: het business design team. Lees verder.
Tips voor een geslaagde ERP implementatie
ERP implementaties zijn complexe, kostbare en vaak lange trajecten die een grote impact hebben op de bedrijfsprocessen en ICT capaciteit van uw organisatie. Er gaat dan ook nogal eens wat mis. Het mislukken van ERP implementaties kent vele oorzaken. Vaak is er echter een combinatie van factoren die elkaar versterken, waardoor de implementatie in een negatieve spiraal terechtkomt. Wat moet u doen om fouten te voorkomen en uw softwareproject te laten slagen? Lees verder.
ERP optimalisatie
Als ERP software niet meer voldoet aan actuele eisen en wensen, is vervanging vaak de eerste gedachte. Alleen al gezien de organisatorische, technische en financiële implicaties daarvan, kan het verstandig zijn eerst te kijken naar mogelijkheden om bestaande software te optimaliseren. Lees verder.
Meer over ERP projecten
In de komende maanden publiceren wij hier meer artikelen over knelpunten en oplossingen rondom ERP projecten. Via de ICT nieuwsbrief blijft u op de hoogte van nieuw verschenen artikelen. Meer informatie over dit thema leest ook terug in de boeken die het ICT informatiecentrum over ERP software uitgeeft. Bekijk de ERP boeken.
Start u een ERP project?
Ontvang dan alle informatie over ERP selectie, implementatie en het organiseren en uitvoeren van uw ERP project als onderdeel van de gratis ERP box. U ontvangt dan tevens een exemplaar van het boek ‘Komt een CEO bij de IT dokter’. In dit boek worden de grootste en meest herkenbare barrières voor een succesvol ERP project genoemd en leest u over de oplossingen om dit te voorkomen. Bekijk de ERP box.