ERP implementatie starten
- Wat is belangrijk bij aanvang van uw ERP implementatie?
- Waarom minder IT en meer business nodig is
- Maak bij ERP implementaties gebruik van de gratis ERP box
ERP implementaties starten vaak vanuit technische motieven. Risico is dat het daarmee vooral een IT project wordt, terwijl het eigenlijk om uw business en klanten moet gaan. Wat is een goede aanpak bij nieuwe implementaties? Lees hier vijf belangrijke voorwaarden voor een succesvolle ERP implementatie. Om rekening mee te houden als u een ERP project start.
Beschouw uw ERP implementatie als veranderingstraject
ERP projecten worden nog teveel gezien als IT project. Maar feitelijk is het een veranderingsproject die ten dienste moet staan van uw bedrijfsdoelen. Die doelen zijn gericht op uw bedrijfsprestaties, rendement, kwaliteit, service of marktpositie en daarom vooral op uw klanten. Wat verwachten zij van u, nu en in de komende jaren? Wat betekenen hun wensen en eisen voor uw nieuwe ERP software? Als u uw toekomstige klantprocessen kent, heeft dat meer invloed op de eisen- en wensenlijst van nieuwe ERP software dan de persoonlijke eisen en wensen die u via gebruikers in uw organisatie of van de directie hoort.
Schakel de juiste kennis en kunde in
Als ERP implementaties vooral veranderingstrajecten zijn, vergeet dan niet om ook op dat terrein specialisten bij uw project te betrekken. Naast selectieadviseurs, softwarespecialisten en implementatiepartners, zijn dus ook specialisten in change management nodig. Hoe eerder zij bij het starten van de ERP implementatie bij uw project betrokken zijn, des te beter zal uw nieuwe ERP oplossing passen bij uw toekomstige business.
Zorg voor volledige overtuiging bij de directie
De wens of behoefte om belangrijke bedrijfssoftware te vernieuwen is vaak groot bij de gebruikers van de oude software of de IT afdeling. Maar als het eindverantwoordelijke management of de directie daar anders over denkt, wordt het een lastig traject. Start niet met een ERP implementatie als de directie nog niet klaar is voor verandering, liever vasthoudt aan bestaande systemen, de toegevoegde waarde nog niet ziet van aangepaste bedrijfsprocessen of nog geen positieve relatie ziet tussen de kosten en baten van nieuwe software.
Pas uw bedrijfsprocessen aan
Als een ERP implementatie niet meer is dan het vervangen van oude software voor nieuwe software, verandert er eigenlijk niets. U bent dan alleen veel tijd en geld kwijt. Succesvolle ERP implementaties starten dan ook met de bereidheid van iedereen in uw organisatie om bestaande processen, workflows en gewoonten aan te passen. Zodra u merkt dat er bij de implementatie veel aanpassingen aan standaardsoftware nodig zijn, moeten alarmbellen afgaan. Waarschijnlijk bent u dan uw oude systeem aan het nabouwen.
Overzie de scope van het project
ERP implementaties worden gezien als complex, tijdrovend en specialistisch. Dat klopt allemaal, maar is geen reden om alle werkzaamheden buiten de deur te leggen. Voldoende eigen kennis over ERP software en hoe u alle stappen in uw ERP project (voorbereiding, selectie, implementatie en optimalisatie) organiseert, is essentieel. De ERP box is daarvoor bedoeld. Die helpt u bij het organiseren van uw project, het maken van goede keuzes en het voorkomen van fouten.
ERP implementaties: minder IT, meer business
Richt u met uw ERP implementatie en de keuze van de software dus niet uitsluitend op IT aspecten. Alle technische aspecten met betrekking tot de keuze van de ERP software, een leverancier, de cloud of dataoplossingen zijn allemaal heel belangrijk, maar het allerbelangrijkste is dat u weet wat uw klanten de komende jaren van u verwachten. Is uw ERP implementatie daarop gericht, dan is de kans het grootst dat u met uw nieuwe software weer jaren vooruit kunt. Niet alleen omdat de ERP software dan goed werkt, maar ook omdat u uw klanten behoudt en nieuwe klanten sneller overtuigt met bijvoorbeeld een verbeterde service, hogere productiekwaliteit of grotere leveringsbetrouwbaarheid.
Meer informatie
Alles over ERP software selectie – ERP box
Waarom IT projecten mislukken – gratis e-boek